Waldorfská MŠ

Waldorfská mateřská škola
Dusíkova 1946/3
162 00, Břevnov

http://www.wmsdusikova.cz/

tel.:   235 363 940
datová schránka: ssn3r6i
ředitelka: Iveta Perglerová
kapacita: 121 míst / 5 tříd
typ zařízení: MŠ
provoz: celodenní
pondělí až pátek: 7:15- 16:45

Aktuality

Žádný záznam nevyhovuje zadaným kritériím


Akce

Žádný záznam nevyhovuje zadaným kritériím


Popis školky


WMŠ je státní školou a zřizovatelem je MČ Prahy 6. Nachází se uprostřed větší zahrady, ve vilové zástavbě na Petřinách nedaleko Břevnovského kláštera.

 

Školní vzdělávací program „Slavnosti v průběhu roku“ vychází z principů waldorfské pedagogiky a jeho hlavní náplní je slavení křesťanských a lidových svátků a dodržování našich národních tradic a zvyků

v koloběhu roku.

Cílem výchovy a vzdělávání je harmonický vývoj dítěte, nejen jeho intelektu, při respektování jeho vývojových zákonitostí a zvláštností. Hlavními metodami výchovy je nápodoba a vzor, přičemž napodobování je svobodný akt dítěte v příkladném prostředí. Podporujeme volnou hru, experimentování, tvořivost a fantazii, láskyplný vztah k lidem a přírodě. Nenajdete u nás TV, video a jiné technické vymoženosti, protože je děti

  v prvním sedmiletí ke svému vývoji nepotřebují. Naopak jim ubírají síly, které potřebují ke zdravému vývoji a posléze i k učení ve škole.

 Při výchově dítěte je důležité prostředí, které ho obklopuje. Důraz klademe na výběr přírodních materiálů ( nábytek, hračky, výzdoba, úprava interiéru, … ) i barev, které děti obklopují. Je to vědomý prostředek

 k rozvíjení estetické stránky osobnosti dítěte, tvořivé fantazie, smyslového vnímání a poskytují pravdivý obraz skutečnosti. Materiály jako dřevo, ovčí rouno, včelí vosk, bavlnu a hedvábí využíváme i při tvoření a hře s dětmi. Děti jsou vedeny k samostatnosti ve všech činnostech. K hlavním částem každého dne patří pásmo říkadel a písniček, tanečků a her, pohádky a pobyt venku za každého počasí. Také  tvořivá činnost jako je malování, modelování z vosku, tkaní, práce se dřevem, papírem a  pečení chleba a tradičního pečiva. Jednou týdně se děti vypraví do pohádky při eurytmii ( hudebně pohybové umění).

Ve třídách se snažíme o vytváření láskyplné atmosféry, pohody a radostné nálady, aby se děti cítily spokojeně a bezpečně. Volíme individuální přístup ke každému dítěti.

K tomu nám pomáhá úzká spolupráce s rodiči. Rodiče se aktivně zapojují do dění ve WMŠ – podílejí se na přípravě slavností, divadelních představení, jarmarků, spoluvytvářejí prostředí tříd a zahrady. Celé rodiny jezdí jednou ročně s dětmi a učitelkami na společný ozdravný pobyt v přírodě. Všichni rodiče jsou členy Spolku rodičů, kde mají na setkáních prostor vyjádřit své náměty k chodu školky. Probíhají rozhovory o dětech, kde učitelé informují rodiče o prospívání a pokrocích jejich dětí ve výchovně vzdělávacím procesu. WMŠ nabízí rodičům přednášky a semináře nejen v oblasti waldorfské pedagogiky. Spolupracujeme se speciální pedagožkou, psycholožkou a logopedkou, s učiteli z WZŠ.

 

„Výchova a vzdělávání ve WMŠ vychází z vývojových potřeb dítěte. Cílem je vytváření podmínek pro všestranný a harmonický vývoj osobnosti jedince, probouzení vlastího živého myšlení, soucítění a kladného  vztahu k lidem, přírodě a vůle vedoucí k odpovědnosti za své činy.“

Zájmové aktivity


Odpolední činnosti pro předškolní děti a děti s odkladem školní docházky jsou  pouze pod vedením našich  pedagogů. Jiné kroužky u nás nenajdete.